Thuiswerken: zorg dat je fit blijft

Thuiswerken: zorg dat je fit blijft

Het kabinet heeft opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken en veel bedrijven geven hier dan ook gehoor aan. Dit betekent dat veel medewerkers weer naar hun thuiswerkplek verhuizen of daar al maanden zitten.

Toch heeft dit ook een grote impact op uw medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat er langer wordt doorgewerkt en dat er een groeiend aantal thuiswerkers last heeft van arm-, nek-, schouder- of rugklachten. Veelal ontstaan deze klachten doordat uw medewerkers veel achter een beeldscherm zitten. Hoewel de klachten vrij goed te verhelpen zijn, is het belangrijk om een aantal makkelijk toepasbare tips uit te voeren.

Met deze tips werk je zo gezond mogelijk thuis:

  • Neem een juiste lichaamshouding aan bij zittend werk om gezondheidsklachten te voorkomen. Beide voeten op de vloer, rechtop zitten en ongeveer een halve meter afstand naar je scherm. Wissel het gebruik van je muis af met de functietoetsen op je toetsenbord.
  • Neem regelmatig pauzes of wissel taken af als je langdurig gebruik moet maken van een beeldscherm. Kijk regelmatig even weg van je beeldscherm en wissel ook van werkhouding.
  • Strek je benen na een half uur zittend werk. Loop of sta minstens 2 minuten na elk half uur zodat je beenspieren in actie komen.
  • Doe regelmatig rekoefeningen door je schouders herhaaldelijk op te halen, je hoofd te kantelen of trek beide armen omhoog.
  • Pak met je linkerhand je rechterelleboog. Breng de rechterhand zover mogelijk naar je rug en leg hem tussen je schouderbladen. Houd deze positie 30 seconden vast. Wissel van arm. Links wordt nu rechts en rechts wordt nu links.

Gezondere werknemers? Vraag een verzuimpreventie advies aan!

Deze tips zijn onderdeel van ons verzuimpreventieplan. Gezondere medewerkers zijn effectiever, efficiënter, meer betrokken en daardoor productiever voor uw organisatie.

Benieuwd wat verzuimpreventie inhoudt als u voor ReFit kiest? Ga in gesprek met één van onze verzuimspecialisten en laat u op maat adviseren om ook uw verzuimbeleid te verbeteren. Neem nu contact op of maak een afspraak met één van onze verzuimspecialisten. ReFit is uw verzuimspecialist.

Klant aan het woord

De rapportages uit het gebruiksvriendelijke verzuimsysteem geven ons inzicht in ons ziekteverzuim. ReFit is laagdrempelig en er zijn korte communicatielijnen. Ik voel hun persoonlijke aandacht en betrokkenheid.
De verzuimbegeleiding van al onze medewerkers hebben wij uitbesteed aan ReFit. Door het eigenrisicodragen krijgen we de kosten van verzuim veel beter inzichtelijk en ReFit neemt ons veel werk uit handen